Ok

AIT: BEHF-designed KOLLER + KOLLER AM WAAGPLATZ Restaurant

A dialogue of past and present: the redesign of the five-storey building carefully combines the history and the 21st century.

The latest issue of AIT showcases the unique space and ambience created for the KOLLER + KOLLER Restaurant on the historic Waagplatz in Salzburg.

TAGESBAR KOLLER + KOLLER IN SALZBURG

Im 18. Jahrhundert bestimmte das Privileg, für den Erzbischof kochen zu dürfen, den Charakter des Hauses am geschichtsträchtigen Waagplatz in Salzburg. Auf der kulinarischen Geschichte aufbauend, eröffnete Familie Koller nach einer Sanierung 1974 in dem fünfstöckigen Gebäude aus dem 16. Jahrhundert ein Restaurant mit Gasthaus. Seitdem befinden sich in den oberen Etagen zeitgemäße Gästezimmer im Stubencharakter, während der sogenannte Freysauff-Keller seit seiner Errichtung weitgehend unverändert blieb. Im Rahmen des aktuellen Umbaus galt es, einen ehemaligen Zugang im Erdgeschoss zu reaktivieren und mithilfe einer neuen Tagesbar hier beide Bereiche und damit die Historie und das 21. Jahrhundert attraktiv zu verbinden. Die Umgestaltung selbst basiert dabei auf der künstlerischen Metallverarbeitung und der traditionsreichen Verwendung beheimateter Holz- und Marmorarten. So zieren Messingmosaikplatten die gesamte Gewölbedecke, was auf beeindruckende Weise den Charakter des Raumes unterstreicht. Dem gegenüber steht die geradlinige Plattengeometrie, die durch schlichte Verkleidungen aus Nuss- und Eichenholzfurnier im Bereich der Gewölbescheitel sowie deren Horizontlinie ergänzt wird. Es entsteht ein Wechselspiel aus Detailreichtum und Unaufgeregtheit, das in der Kombination aus neuem Terrazzo- und Original-Adneter-Marmorboden gipfelt. Die dezente Möblierung unterstützt wirkungsvoll die gestalterische Kraft der Materialien.

In the 18th century, the privilege of being allowed to cook for the archbishop determined the character of the house on the historic Waagplatz in Salzburg. Building on its culinary history, the Koller Family opened a restaurant and guest house in the five-storey building dating from the 16th century in 1974. Since then, contemporary guest rooms with a parlour character have been available on the upper floors, while the so-called Freysauff cellar has remained largely unchanged since its construction. As part of the current conversion, it was necessary to reactivate a former entrance and, with the help of a new day bar, to combine both areas and thus history and the 21st century in an attractive way. The redesign is based on artistic metal processing and the traditional use of local types of wood and marble. Brass mosaic panels adorn the entire vaulted ceiling, impressively underlining the character of the room. This is contrasted by the straight-lined panel geometry, which is complemented by simple walnut and oak veneer panelling in the area of the crown of the vault and its horizon line. The result is an interplay of rich details and a sense of calm, culminating in a combination of new terrazzo and original Adneter marble flooring. The discreet furnishing effectively supports the power of the materials.

 

For further information on the latest issue of AIT please visit: AIT 06.2019

As part of the current conversion, it was necessary to reactivate a former entrance and, with the help of a new day bar, to combine both areas and thus history and the 21st century in an attractive way.