Ok

AIT: BEHF-designed ARTSPACE

An age-old alliance between art and the inherent beauty that exists in nature has been a source of inspiration for BEHF Architects when designing the ARTSPACE. The starting point for the design has been to convert the conventionally built existing space into the arts depot and amplify its connection with the surroundings through the use of materials.

AIT 1/2.2020 showcases BEHF’s design strategy that blurs the line between inside and outside to connect the arts shelter with nature.

AIT Artspace

ARTSPACE IN WIEN

Einst vor allem Sinnbild für Spießertum und kaiserliche Opulenz, präsentiert sich Wien heute als junge, urbane Kulturmetropole. Im Zentrum der österreichischen Hauptstadt haben BEHF Architekten für einen privaten Kunstsammler eine außergewöhnliche Oase geschaffen. Wähnt man sich im einen Augenblick noch im Inneren eines Gebäudes, findet man sich gleich daraufhin inmitten eines fantastischen, surrealen Biotops aus Tieren, Pflanzen und Kunstwerken wieder. Nur von Glastrennwänden umgrenzt, suggeriert durchgängig verlegter Kunstrasen einen fließenden Übergang zur großzügigen Dachterrasse, die von einer dschungelartigen, üppigen Pflanzenschicht begrünt wird. Leicht gewellte, dunkel glänzende Deckenpaneele erzeugen zudem schemenhafte Spiegelungen. Durch solche unscharfen Raumkonturen lösen sich die gewohnten Grenzen zwischen innen und außen scheinbar vollständig auf. Einen lebendigen Farbkontrast und das Herzstück des Kunstdepots bildet ein auffällig inszeniertes Archivregal. Neben einer fachgerechten Lagerung der Fotosammlung birgt die rot lackierte Kabine Sanitärräume und Stauraum – zusätzlich akzentuiert durch umlaufende indirekte Beleuchtung. Hochglänzend lackierte, dunkle Holzregale und flexible Sitzmöbel sorgen darüber hinaus auch außerhalb von lauen Wiener Sommernächten für einen behaglichen Wohnzimmercharakter.

Once a symbol of philistinism and imperial opulence, Vienna today presents itself as a young, urban cultural metropolis. In the centre of Austria’s capital, BEHF Architekten have implemented an extraordinary oasis for a private art collector. One moment you believe yourself to be inside a building, the next you will find yourself in the middle of a fantastic, surreal biotope of animals, plants and works of art. Surrounded only by glass partitions, artificial turf laid throughout suggests a flowing transition from the interiors to the spacious rooftop terrace, which is planted with a jungle-like, lush layer of plants. Moreover, slightly undulating, darkly shining ceiling panels cause shadowy reflections. Such blurred room contours seem to completely dissolve the familiar boundaries between inside and outside. A strikingly staged archive shelf is the heart of the art depot and creates a striking colour contrast. In addition to the professional storage of the photo collection, the cabinet painted red accommodates sanitary rooms and storage space – additionally accentuated by all-round indirect lighting. Dark wooden shelving with high gloss paint finish and flexible seating furniture ensure a cosy living room character even beyond warm Viennese summer nights.

Yannice Keller

 

For further information please visit: AIT 1/2.2020

One moment you believe yourself to be inside a building, the next you will find yourself in the middle of a fantastic, surreal biotope of animals, plants and works of art.